Hamstraus – elämänhallinnan ongelma

Hamstraus, josta englanninkielisessä maailmassa käytetään termiä hoarding, on oikea elämänhallinnan ongelma, eikä pelkästään mukava lifestyle-journalismin lemmikkiaihe(mitä se toki myös on). Hamsteri on riippuvainen vanhoista ja uusista tavaroista. Lapsuuden koulukirjat ja vanhentuneet tietosanakirjat seuraavat muutosta toiseen ja varastotila ei tunnu koskaan riittävän, koska rompetta kertyy vuosi vuodelta lisää.

Itse uskallan rintakarvaa varovasti röyhistäen sanoa, että olen lähestulkoon vapaa hamstrauksesta, paitsi joitakin vanhoja kirjoja ja kansioita voisin vielä hävittää tai viedä kirpparille. Viimeinen muutto pakotti tarkastelemaan asioita realistisesti, koska varastohäkkiö pursuri rompetta, ja romppeesta merkittävä määrä oli omaani. Tässä jutussa olevat esimerkit ovat siis keksittyjä tai vahvasti muokattuja, eivät suoraan omasta elämästäni. En silti ole lainkaan vaaravyöhykkeen ulkopuolella…

Hamstraus on niin petollista, koska se vaikuttaa ekologiselta. Mitä sitä hävittämään toimivaa tai lähes toimivaa tavaraa. Kyllä kai tällä lapsuuden Commodore 64:lla vielä jotain käyttöä on? Ei tätä vanhaa karttakirjaa viitsi roskiin heittää pelkästään se takia, että Neuvostoliittoa ei enää ole?

Hamstraus on petollista myös siksi, että se voi olla kultturellia ja sivistynyttä. Ilman muuta Grimbergin maailmanhistoria pitää olla hyllyssä yleistiedon vuoksi, vaikka sitä ei olisi koskaan tullut luettua. Myös Aku Ankka -taskukirjojen vaivalla hankitut vuosikerrat pitää ehdottomasti säilyttää, sekä Tex Willerit. Lasten 25 vuotta vanhojen päiväkotipiirustusten hävittäminen olisi suorastaan pyhäinhäväistys, pian kai ne ottaisivat lastensuojelusta yhteyttä – vaikka lapset olisivatkin jo kolmikymppisiä ja omassa elämässä.

Hamstraus voi olla tapa paetaan parempaan menneeseen aikaan, kun nykyelämä tympii. Vinyylit olivat niin hyviä (no, ne ehkä todella olivatkin). Tässä paossa ei ole mitään pahaa, jos se ei aiheuta vielä pahempaa nykyisyyttä tai haluttomuutta elää tätä päivää. Mutta näin voi käydä, jos omia nykypäivän tavaroitaan ei löydä roinan alta tai jos talo on aina sekaisin ja ahdas ylimääräisen tavaran takia.

Olen ankara mielipiteessäni. Hamstraus aiheuttaa ongelmia, jotka ovat verrattavissa alkoholismiin. Siksi tässä on hamstraustesti, jonka tuloksesta kannattaa huolestua, jos vastaa yli kolmeen kysymykseen myöntästi.

1) Keräätko tavaroita, joita useimmat muut ihmiset eivät pidä arvokkaina ja joita et juurikaan käytä? (Perhosia, kolikkoja, postimerkkejä  yms. ei lasketa, koska ne ovat tyypillisiä yleisesti järkevinä pidettyjä keräilyharrastuksia. Sarjakuvatkin ovat ok, jos niiden satumaailma ja määrä ei hallitse elämääsi .)

2) Onko sinun vaikea tai jopa mahdotonta hävittää niitä keräämisiä tavaroita, joita et tarvitse?

3) Onko talossasi huoneita, jotka pursuavat keräämiäsi tavaroita?

4) Oletko raivostunut ja katkeroidutko, jos joku perheenjäsenesi heittää ilmiselvästi turhan tavarasi roskikseen ilman lupaa?

5) Onko tavaraa niin paljon, ettet pysty järjestämään sitä mitenkään siististi?

6) Ärsyynnytkö, jos joku koskee tavaroihisi?

Montako väittämää pitää paikalla kohdallasi?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s